Máte otázky? Ptejte se!

Home > 3. Grafika – Pro profesionály > Jak připravit CutLine?

Jak připravit CutLine?

Co je to cutline?

Cutline je výraz pro ořezovou linku, podle které plotter, nebo laser vyřeže nálepky a nebo jiné papírové produkty do požadovaného tvaru. Může jít o typické tvary, čtverec, kruh, elipsa, nebo i jiné atypické tvary např. hvězda, jednoduchý strom a pod.

Jak cutline připravit?

V dokumentu je cutline linka, která na sobě nese informaci o přímé barvě, její název plotter rozezná a na základě této informace ví, že sa jedná o ořezovou linku. Na začátek je potřeba si navrhnout linku, podle které bude stroj řezat. Linku si připravíme na vrstvu zvlášť. Když ji máme nakreslenou*, tak ji nastavíme tloušťku (nebo 0,25 bodů).

Dalším krokem je nastavení přímé barvy (v angl. spot color). Tato barva musí mít název CutContoura musí se skládat jen ze 100% Magenty. Pro vytvoření přímé barvy s tímto názvem v programu Adobe Illustrátor musíme otevřít okno Window > Swatches.

V tomto okénku je v dolní části plusko ve čtverečku, po kliknutí na něj se nám otevře dialogové okno New Swatch. Tu nastavíme spomínané hodnoty.
Swatch Name: CutContour
ColorType: Spot Color
Color Mode: CMYK
C: 0%, M: 100%, Y: 0% K: 0%

Po nastavení všech potřebných hodnot kliknete na OK.

V okně Swatches nám přibyla nová barva, pokud jsme vše udělali správně, tak se nám zobrazí s bílým trojúhelníkem v pravém dolním rohu, v kterém bude černá tečka. Tuto barvu aplikujeme na vytvořený obrys a tím pádem máme obrys magentové barvy.

Je potřeba, aby tato linka měla nastavený atribut přetisku. Toto nastavení najdeme v okně atributů.
Window > Attributes (klávesová zkratka + F11 (windows) a nebo + F11 (macOS)).

Označíme si naši linku a v tomto momentě by naše okno Atributů mělo vypadat tak, jako na obrázku výše. Zaškrtneme políčko při Overprint Stroke ( Přetisk obrysu ) a máme hotovo.